Op vakantie met je hond

Op vakantie met je hond!Vakanties zijn geboekt, koffers staan al bijna klaar en we hebben er ontzettend veel zin in! Nietwaar? Ook rekening gehouden met je hond? Daar alles voor geregeld?Let er op dat je niet alleen te maken krijgt met de regels van het land van eindbestemming maar ook met de regels van ALLE landen waar u doorheen reist.


Dieren jonger dan 3 maanden, die te jong zijn om te vaccineren voor rabiës, kunnen meestal niet meegenomen worden op vakanties.Waar moet je zoal aan denken wanneer je je hond mee neemt op vakantie.


1. Invoereisen per land (Europees)


Zorg ervoor dat uw hond is gechipt en dat de vaccinaties die nodig zijn gegeven zijn.(zie tevens vaccinaties buitenland). Je hond moet beschikken over een Europees dierenpaspoort.


Houd er rekening mee dat niet elk hondenras overal welkom is! Er zijn landen die regels hebben voor "gevaarlijke rassen. Welke rassen daar precies mee bedoeld worden, kan per land verschillen. Dit geld ook wanneer je het land alleen op doorreis aan doet!!


2. Hoe gaat u uw hond vervoeren?


Los in de auto is uiteraard een heel slecht idee. Het verschilt echter per land wat de regelgeving zegt. Zie onderaan voor toelichting voor Belgie, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italie.


3. Parasieten.


Hieronder staat een aantal infecties besproken die uw huisdier op vakantie kan oplopen. Veelal zijn dit ziekten die in Nederland niet (of pas sinds kort met regelmaat) voorkomen en met name worden gezien na een bezoek aan Zuid-Europa. De meest voorkomende “exotische” ziekten uit


deze regio zijn infecties met de parasieten Babesia, Ehrlichia, Leishmania en hartworm. Alle beschreven ziekten hebben de volgende overeenkomsten:


* Ze worden allemaal overgebracht door insecten, zoals teken en muggen.


* Ze geven vaak vage klachten, zoals niet goed willen eten, koorts en vermageren.


* De infectie kan tot jaren na het daadwerkelijke bezoek aan het buitenland tot klachten leiden.Babesiose


Babesiose is een infectie die wordt overgedragen door teken. Bij katten komt dit in Europa niet voor. Een hond kan de ziekte ontwikkelen nadat een besmette teek gedurende twee tot drie dagen bloed heeft gezogen. Dit kan na tien tot twintig dagen ziekteverschijnselen geven. De klachten zijn in eerste instantie vaag: de hond is slomer, eet minder graag en heeft vaak koorts. Na enkele dagen ontstaan verschijnselen zoals bloedarmoede, geelzucht en de typische (rood)bruin verkleurde urine.Ehrlichiose


Ehrlichiose is een ziekte die kan worden overgedragen door de bruine hondenteek. Het ziektebeeld kan heel heftig zijn, maar ook meer sluipend (chronisch). Eén tot drie weken na infectie wordt vaak koorts, verlies van eetlust en algemeen ziek zijn gemeld. Daarnaast worden er vaak bloedingen gezien. Deze acute fase kan, als de ziekte niet erkend wordt, jaren later chronische problemen geven. Dit kenmerkt zich door een slechte eetlust, vermagering en soms ook koorts. Vaak zijn er ontstekingen, bijvoorbeeld in de huid, nieren, ogen en gewrichten.Leishmaniasis


Leishmaniasis wordt veroorzaakt door een parasiet die in grote delen van de wereld voor komt. De ziekte kan ook bij mensen voorkomen, maar gelukkig komt dat in Nederland weinig voor. De hond vormt een belangrijke bron voor infectie bij de mens. Bij katten worden nauwelijks problemen


gezien. De ziekte wordt overgedragen door de zandvlieg, wat een soort stekende mug is. De ziekteverschijnselen ontstaan op zijn vroegst één maand na infectie, maar kunnen ook pas jaren later optreden. De klachten zijn heel divers, bijvoorbeeld huidveranderingen, vermageren,


wisselende kreupelheid en ontstekingen aan bijvoorbeeld de ogen.Hartworm


Hartworm wordt veroorzaakt door een worm die wordt overgedragen door verschillende soorten muggen. Na de beet komen larven van de worm in de longslagader waar zij volwassen worden en nieuwe larven produceren. Pas bij veel wormen komen de wormen daadwerkelijk in het hart


terecht. De klachten bij uw huisdier zijn overwegend hoesten (soms met bloed), vermageren en verlies aan uithoudingsvermogen. Bij hele zware infecties kan er hartfalen met leververgroting en vochtophoping in de buik ontstaan en soms komt uw dier dan onverwachts te overlijden.4. Vaccinaties Buitenland.


Rabiës. Uw hond dient ingeent te zijn tegen rabiës. Dit dient gebeurt te zijn 21 dagen voor de reis.België.


Verplichte inentingen: Rabiës

Identificatie: Verplichte chip

EU paspoort: Verplicht

Bijzonderheden: U mag maximaal 5 dieren tegelijkertijd meenemen.In België is geen wet waarin expliciet iets wordt gezegd over vervoer van huisdieren. Volgens de Wegcode geldt in België echter dat elke bestuurder in staat moet zijn om alle nodige rijbewegingen

uit te voeren en zijn voertuig goed in de hand moet hebben.Ook moet lading zo vervoerd worden dat het zicht van de bestuurder niet beperkt wordt en dat de lading geen gevaar kan vormen voor bestuurder, inzittenden en andere weggebruikers. Onder


lading worden ook huisdieren verstaan. Vervoert u uw huisdier niet veilig, dan kunt u op grond van deze wet beboet worden.Duitsland.


Verplichte inentingen: Rabies

Identificatie: Verplichte chip

EU paspoort: Verplicht

Bijzonderheden: Wanneer u uw hond met de auto vervoert, is het verplicht uw hond in de auto veilig vast te zetten, bijvoorbeeld door middel van een hondengordel, een reiskennel of achter een hondenrek. Regels over honden kunnen per deelstaat verschillen, bijvoorbeeld wat betreft aanlijnplicht. In Duitsland moet elke hond die zwaarder dan 20 kilogram en groter dan 40 centimeter is altijd aangelijnd zijn. De eigenaar moet ook een muilkorf voor deze dieren bij zich hebben.

Verboden hondenrassen: Het is verboden om in Duitsland met bepaalde gevaarlijke hondenrassen langer dan 4 weken te verblijven. Dit geldt in elk geval voor: Pitbull-Terrier, American Staffordshire Terrier, Staffordshire Bullterrier en Bullterrier. U heeft voor hen bovendien speciale papieren nodig. Sommige deelstaten kennen een eigen, aanvullende lijst van verboden hondenrassen.


Frankrijk.


Verplichte inentingen: Rabiës

Identificatie: Verplichte chip

EU paspoort: Verplicht.

Verboden hondenrassen: Honden die geen door de FCI erkende stamboom hebben en die qua lichaamsbouw lijken op de rassen Staffordshire terrier, American Staffordshire terrier ("pit bulls"), Mastiff en Tosa zijn verboden. Ook pitbulls, kruisingen met pitbulls, Boerboels, en kruisingen van Engelse Staffordshire, kruisingen Mastiff en kruisingen Tosa zijn verboden.

Bijzonderheden: Ook in Frankrijk zegt de verkeerswet niet specifiek iets over huisdieren. In de Code de la Route

staat echter:


‘Elke bestuurder moet continu in staat zijn en in de positie zijn om gemakkelijk en direct elke manoeuvre uit te voeren die nodig is. Zijn bewegingsvrijheid en zicht mogen niet beperkt worden door het aantal of de positie van inzittenden, door bagage of door voor het raam gepositioneerde ondoorzichtige voorwerpen’. Hieronder vallen ook huisdieren. Als gevolg van dit artikel kan het los vervoeren van een huisdier beboet worden als men van mening is dat dit de veiligheid van de bestuurder of overige inzittenden in gevaar brengt.Spanje.


Verplichte inentingen: Rabiës

Identificatie: Verplichte chip

EU paspoort: Verplicht

Bijzonderheden: In hotels worden honden meestal niet toegelaten.

Verboden hondenrassen: Bepaalde hondenrassen vallen onder de regeling "gevaarlijke honden". Dit geldt o.a. voor de Pitbull en de Dogo Argentino maar ook de Rottweiler en American Staffordshire terrier en meer rassen en kruisingen. Voor deze rassen gelden strenge regels, er is een aanlijnplicht en een muilkorfplicht en moet een vergunning worden aangevraagd. De gehanteerde regels kunnen per regio en gemeente verschillen.


Italië.


Verplichte inentingen: Rabiës

Identificatie: Verplichte chip

EU paspoort: Verplicht

Bijzonderheden: In openbare gelegenheden moet uw dier zijn aangelijnd en gemuilkorfd.


Oostenrijk.

Verplichte inentingen: Rabiës. In sommige gebieden zijn er voorzorgsmaatregelen getroffen in verband met eventuele hondsdolheid. Er staan rode waarschuwingsborden. U wordt aangeraden om uw dieren zo mogelijk in uw auto te houden.

Identificatie: Verplichte chip

EU paspoort: Verplicht

Bijzonderheden: Uw hond moet zijn aangelijnd en in het openbaar vervoer geld een muilkorf plicht.. U mag maximaal 5 dieren invoeren.


Reizen met meer dan 5 dieren.


Als u met meer dan 5 dieren gaat reizen binnen de EU moet u kunnen aantonen dat de dieren niet bestemd zijn voor handel. Dit kan bijvoorbeeld door een inschrijving van een wedstrijd of tentoonstelling te laten zien. U moet een verklaring kunnen tonen waarin staat de dat betreffende dieren op het moment van de reis geen duidelijke ziekteverschijnselen tonen en dat er op het adres van herkomst geen veterinairrechtelijke beperkende maatregelen gelden.Checklist Vakantie met de hond. Wat moet er mee?


 Europees dierenpaspoort met daarin het ingevulde inentingsbewijs, de rabiësverklaring en een eventuele gezondheidsverklaring


 Kopie van het registratiebewijs van uw dier bij een databank met daarop het chipnummer van uw huisdier


 Indien van toepassing: kopie van de stamboompapieren van uw dier; CITES papieren


 Eigen voer


 Water voor onderweg


 Speeltjes


 Tekenband en tekenpen


 Halsbandje met kokertje waarop uw vakantieadres of telefoonnummer vermeld staat


 Een duidelijke foto van uw huisdier


 Telefoonnummer van uw eigen dierenarts en de gegevens van een dierenarts op de plaats vanbestemming


 Eet- en drinkbakken


 Een mand en/of deken


 EHBO-doos


 Eventueel medicijnen


 Eventueel een muilkorf


 Eventueel een extra riem


 Vlekkenspray voor ongelukjes


 Borstel, shampoo en andere verzorgingsproducten


 Hondenpoepschepje en - zakjes.Bovenstaande is slechts een kort overzicht van alle regels omtrent het samen met je hond op vakantie gaan.


Voor meer informatie kijk op www.licg.nl.


Wanneer alles ingepakt is en de reis kan beginnen wenst Doggytraining u een hele fijne vakantie!!!