Vuurwerk

Vuurwerk.Aan het eind van het jaar zie je dat veel honden last krijgen van de harde knallen van het vuurwerk.


Door het op tijd gaan trainen van je hond kan je al veel ondervangen. En op tijd betekent niet begin december, maar zekers in juli.


Maar wat kan je als baas nu precies doen om het je hond draaglijk te maken met Oud en Nieuw.Hieronder een aantal tips.


Vuurwerk CD.


Er is op de markt een CD met vuurwerk en onweergeluiden. Door je hond langzaam aan de geluiden te laten wennen kan enige angst weg gehaald worden.


Ga niet te snel in het proces van gewenning. Dit kan dan weer averechts werken en heeft de CD geen gewenst effect. Lees of beluister goed de gebruiksaanwijzing.


Zorg ervoor dat je hond tijdens het afspelen van de CD iets leuks heeft waar hij of zij mee bezig kan. Denk bijvoorbeeld aan een snuffelkleed.


De geluiden kunnen ook via internet afgespeeld worden. De sounds scary is hiervan een goed voorbeeld. Deze is te vinden op: https://www.dogstrust.org
Thundershirt.


Thundershirt is een vest voor uw hond dat vrij strak rond het lichaam van de hond zit. De druk die het vest geeft, zorgt voor een ontspannend effect bij de hond. Het thundershirt wordt daarom door aanbevolen bij angstige honden. Het thundershirt geeft een zachte, constante druk op het lichaam van de hond wat een rustgevend effect geeft op het zenuwstelsel.


Vaak wordt de hond al bij het eerste gebruik van de Thundershirt rustig. Sommige honden moeten er wel even aan wennen.


 

Mutt Muffs


De Mutt Muffs zijn erg licht en speciaal ontwikkeld voor honden. Door de geluiddempende foam binnenin de kap voelt de hond geen druk op de oren. Hierdoor is de oorkap zeer comfortabel. De verstelbare banden zorgen voor een optimale pasvorm
.
D.A.P.


Een andere mogelijkheid is de Adaptil halsband/verdamper. Deze bevat het Dog Appeasing Pheromone, dit is een synthetisch geruststellend feromoon, dat lijkt op de stof die de moederhond afgeeft tijdens het zogen. Het zorgt ervoor dat angst, stress en onrust beheersbaar worden voor de hond. Het heeft 2 weken nodig om in te werken en is oorspronkelijk op de markt gebracht voor verlatingsangst. Bij vuurwerk zie je bij een aantal honden ook een positief effect.


Medicatie.


Naast het gebruik van feromonen (Adaptil) zijn er nog een aantal middelen die men kan gebruiken ter ondersteuning van de training van de hond. Belangrijk om te weten is dat deze middelen een inwerkingstijd kennen en men hier dus op tijd mee moet beginnen.Telizen


Als uw hond angstig is, maar verder nog wel normaal functioneert, dan kunt u overwegen om Telizen® te geven. Hier zit L-theanine in, een stof die in groene thee zit en dat werkt rustgevend bij honden.
Zylkene


Een voedingssuplement dat de werkzame stof alfa-casozepine bevat, een eiwitstructuur dat een angstdempende, rustgevende werking heeft. Het helpt huisdieren met veranderingen in hun leefsituatie om te gaan.Royal Canin Calm dieet


Aan deze brokjes zijn alfa-casozepine en L-tryptofaan toegevoegd, voedingsstoffen die een rustgevende werking en positief effect op de gemoedstoestand kunnen hebben.

Clomicalm


Clomipramide is een angstremmer dat uitsluitend op voorschrift van de dierenarts gegeven mag worden. Het wordt gebruikt als lange termijn ondersteuning of om risico op terugval tijdens vuurwerkperiodes te verminderen, maar wordt over het algemeen alleen bij honden met een ernstige geluidsfobie gebruikt en alleen in combinatie met gedragstherapie (al dan niet met behulp van een gedragstherapeut).Welke niet?


Een vroeger veel gebruikt middel voor de korte termijn is een medicijn dat acepromazine bevat, de bekende vuurwerkpilletjes (Sedalin/Vetranquil) die vrij verkrijgbaar zijn. Deze stof maakt het dier echter juist gevoeliger voor geluid. Het effect is dat het dier weliswaar rustig lijkt omdat het te veel onder invloed van het middel is om nog weg te kunnen rennen of te trillen, maar de angst is niet weg en kan zelfs groter worden. Wij raden deze middelen dan ook ten sterkste af!Welke wel?


Een beter alternatief is een middel met alprazolam. Dit is een kalmerend middel dat een angstverlagend effect heeft. Het onderdrukt daarnaast het leren, waardoor het dier de vuurwerkervaring minder goed zal onthouden.Naast de bovengenoemde medicatie kan je ook nog werken met Homeopathie, Etherische Olieën, Bach Bloesem, Phytonics Strezz of Puur Rust. Hiervoor kan je terecht bij een natuurgeneeskundige gericht op dieren. Voor therapeuten hiervoor zie pagina "Links".
Raadpleeg een gedragstherapeut


Vind je het moeilijk om bovenstaande tips zelf toe te passen? Geen nood! Er is altijd wel een professional bij jou in de buurt, die jou kan helpen. Mocht je niet weten waar je naar toe moet, kan je doggytraining vragen voor advies daarover.Algemene tips


- Dwing de hond niet om naar buiten te gaan om hem zo proberen te laten wennen aan vuurwerk. De hond wordt juist angstiger, omdat hij elke


  keer een negatieve ervaring opdoet als hij schrikt van een hard geluid.


- Ga in een omgeving wandelen waar geen harde knallen zijn, om te voorkomen dat er nieuwe negatieve ervaringen worden opgedaan.


- Probeer het volume van harde geluiden zoveel mogelijk te verminderen door de buitendeuren te sluiten, rolluiken naar beneden te doen en


  muziek te spelen om het geluid te camoufleren.


- Probeer de hond niet uit zijn schuilplaats te halen als hij die opzoekt. Hij voelt zich hier veilig en kan op deze manier zijn angst verminderen.


- Laat de hond bij u liggen als dit hem kalmeert. Ga hem dan niet uitgebreid troosten, maar steun hem wel.


- Als de hond tijdens het wandelen schrikt en niet meer kan herstellen, hijgt, trilt en alleen maar aan de riem blijft trekken om weer thuis te komen, 


  ga dan naar huis. Hij voelt zich er veilig en zal snel herstellen.Als het zover is en je hond heeft de behoefte om weg te kruipen, laat dat dan toe. Het heeft geen zin om hem te dwingen bij je op de bank te komen zitten. Laat het dus aan de hond over wáár hij zich op dat moment het veiligste voelt. Leg desnoods een deken over de plek waar de hond wegkruipt, dat kan de bench zijn, in zijn mand, onder het bed etc. Leg desnoods een kledingstuk met jouw geur bij de hond, zodat hij zich extra veilig voelt. Indien mogelijk ga bij hem zitten en laat merken dat je er voor hem/haar bent.